Het zikavirus: waar komt het voor? 

Vorig jaar was er veel ophef over het zikavirus in Brazilië. Het zikavirus is flavivirus dat de ziekte zikakoorts veroorzaakt. Het wordt vooral overgedragen door vrouwelijke steekmuggen. Ondertussen komt het in meerdere regio's voor.  Voor wie is het gevaarlijk en waar moet je mee rekening houden als je op reis gaat? 

Wat doet het virus precies?

Het virus zorgt dus voor zikakoorts, wat op zich een milde aandoening is. Maar er zijn aanwijzingen dat de besmetting van het virus ernstige gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid, zeker voor zwangere vrouwen. Als de foetus besmet geraakt, kan het kind geboren worden met microcefalie. Dan groeit het kind op met een te kleine schedelomvang en dit heeft grote gevolgen voor de verdere ontwikkeling.

Wat zijn de symptomen? Deze komen grotendeels overeen met een dengue-infectie: koorts, conjunctivitis (ontsteking van bindvlies van het oog), tijdelijke gewrichtsklachten vooral in je handen en voeten en maculopapulaire huiduitslag (met vlekken en knobbeltjes).

Er wordt gezocht naar een medicijn tegen het virus, maar er wordt nog volop geëxperimenteerd. Amerikaanse onderzoekers vonden al enkele bestaande medicijnen die mogelijk werken tegen het virus. Het gaat onder andere om een middel dat gebruikt worden tegen lintworm, een parasiet die bij mensen en dieren voorkomt. Maar er bestaat nog geen specifieke behandeling die moet worden toegepast, maar vaak gaat de ziekte vanzelf weer over.

Waar komt het virus voor?

  • Kaapverdië
  • Mexico
  • Afrika: Angola, Guinea-Bissau
  • Azië: Malediven, Singapore
  • De Caraïben: waaronder Barbados, de Dominicaanse republiek, de Bahama's ...
  • Centraal- Amerika: Costa Rica, Belize, Panama, Guatemala, ...
  • Pacifische Eilanden
  • Zuid-Amerika: Argentinië, Bolivia, Colombia, ...

In 2015 - en 16 zijn de eerste 5 gevallen ontdekt in Europa, namelijk in Duitsland. In Spanje is er toen ook een zwangere vrouw ontdekt met het virus, dat ze heeft opgelopen in Colombia.

Wat kan je tegen het virus doen?

Je kan er jammer genoeg niet veel tegen doen, wel is het verstandig om anti-muggenmelk op je lichaam te smeren. Maar niet enkel 's nachts, het is heel belangrijk om dit ook overdag te doen. Velen vergeten dit vaak. Voor bescherming tegen de vrouwelijke steekmuggen die het Zika-virus overdragen, wordt er anti-muggenmelk aangeraden op basis van DEET. Dit is een insectenwerende vloeistof die in verschillende vormen verkrijgbaar is.

Voor het zikavirus wordt er altijd DEET 30 % tot 50% aangeraden. Let wel op, deze hoge percentages mogen wel maar gebruikt worden voor 30% vanaf 13 jaar en 50% vanaf 18 jaar. Het grote verschil is de maximale beschermingsduur: 30% tot 6 uur en 50% tot 8 uur. Voor zwangere vrouwen en kleine kinderen zijn er enkel producten op basis van IR3535 20%.

Schrijf je nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang een geschenkbon ter waarde van €5 bij aankoop van €50!